No callarem, un film per la llibertat

“No callarem, un film per la llibertat” és un documental que se centra en la història de tres joves músics que avui són els rostres visibles de l’actual persecució de la llibertat d’expressió a la música de l’Estat espanyol.

En la història recent, anem observant com en nom d’una suposada llibertat d’expressió, la ultradreta i el neofeixisme aboquen el seu discurs d’odi contra les dones, les persones LGTBI o les persones migrades. També veiem com els tribunals consideren llibertat d’expressió l’apologia del règim franquista mentre castiguen cantants i artistes que utilitzen la seva llibertat per criticar el poder.

Davant d’aquesta greu situació és imprescindible plantar cara i exercir una defensa radical de la llibertat d’expressió. En un context d’emergència sanitària, social i econòmica la lluita pels drets fonamentals esdevé la lluita per la vida mateixa.

La plataforma No Callarem s’alia amb la productora Bruna no només per narrar uns fets concrets, sinó per usar el cinema i la seva capacitat de penetració en amplis sectors de la societat per denunciar a l’Estat i capgirar la repressió en forma de bumerang per convertir-la en una eina contra l’opressió i la vulneració de drets.

SINOPSI
Les lletres de Pablo Hasel, Valtònyc i Elgio no només han estat condemnades per un sistema judicial injust i venjatiu sinó que també s’han convertit en víctimes d’una fabricació mediàtica que els mostra com a delinqüents i enemics de la democràcia.

Alguns moments significatius de la quotidianitat de les vides dels tres músics són el punt de partida per a primer observar-los en el fet de discórrer dels seus temps més personals i, posteriorment, conversar amb ells entorn de les seves experiències com a creadors i com a represaliats. Els tres comparteixen la seva història des de la inhabilitació, des de l’exili i des de la presó. Memòria viva de la condemna a la llibertat d’expressió en la música de l’Estat espanyol.

LA PEL·LÍCULA
“No callarem, un film per la llibertat” aborda tant des d’una perspectiva personal com artística les experiències que han portat a Elgio, Pablo Hasel i Valtònyc a convertir-se en represaliats polítics així com en les conseqüències que té la repressió a les seves vides, ja sigui per la inhabilitació, l’exili o la presó.

Els tres comparteixen una història de vida similar: des de ben petits va créixer en ells una necessitat per denunciar injustícies i fer visibles els abusos i violències exercides per l’estat, les forces policials i, en especial, la Corona espanyola. La manera de fer-ho seria a través de la música rap. És a partir de 2011 quan comença una persecució directa cap a ells i alhora cap a la llibertat d’expressió com a conjunt de la societat.

L’equip viatja a Brussel·les, on Ana Tijoux conversa amb Valtònyc, a l’exili; comparteix les cartes escrites de Pablo Hasel a Bittah (Tribade) des de la presó, i fa un recorregut per la història d’Elgio com a membre de la Insurgencia de la mà de Yolanda Sey. El documental recull l’única entrevista que s’ha pogut gravar de Pablo Hasel a la presó de Ponent de Lleida.

A banda de les converses, les tres artistes versionen lletres dels rapers i també en creen de noves en cançons inspirades en ells, cadascuna amb el seu toc personal, creant així una banda sonora única i genuïna per al film. També s’hi sumen amb cançons creades per a l’ocasió Ana Tijoux, Albert Pla, Za!, Las Bajas Pasiones, Mateu Matas ‘Xurí’ i Irene Reig.

La pel·lícula oscil·la entre el documental musical i el social i de denúncia. Es tracta d’una fusió de gèneres complementaris, però que permet aprofitar la força de la música i la interpretació artística per a reafirmar la denúncia contra aquestes condemnes. Les noves versions de les lletres condemnades interpretades per diferents artistes representen un acte de solidaritat entre persones claus en l’escena musical actual i els tres rapers.

ATENEU POPULAR 9BARRIS

19h | Passi del documental “No callarem, un film per la llibertat” i col·loqui post funció amb membres de l’equip i de la Plataforma Antirepressiva de Ponent.
A partir de les 22:30h:
Concerts
Irene Reig Trio
Dj Femme Wuornos i Bittah

Fins a 18 rapers han estat condemnats a penes de presó a l’estat espanyol a causa directa de les seves lletres. En aquest documental, un al·legat en favor de la llibertat d’expressió i en contra de la repressió judicial, s’examinen de prop els casos personals de l’Alex “Elgio” de la Insurgencia (tres anys d’inhabilitació), Josep “Valtònyc” (més de quatre anys d’exili) i Pablo “Hasel” (empresonat des del febrer de 2021).

Una producció de BRUNA i No Callarem, amb el suport de Carne Cruda i la col·laboració de Verkami.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *